За 13-а поредна година организаторите от фондация ЕкоОбщност обявиха официалното

...
 За 13-а поредна година организаторите от фондация ЕкоОбщност обявиха официалното
Коментари Харесай

Дърво с корен 2022 търси най-интересните дървета в България

 За 13-а поредна година уредниците от фондация " ЕкоОбщност ” оповестиха формалното набиране на номинации. Всички, които желаят да показват забавно и обичано за тях дърво в категориите " Дърво с корен ”, " Вековните дървета приказват " и " Млад природолюбител ”, могат да аплайват до 17 октомври 2022 година

За тринадесета поредна година фондация " ЕкоОбщност " започва формалното набиране на номинации за добре познатия и обичан конкурс " Дърво с корен ” за най-интересните и забележителни дървета на територията на България, техните истории и опазването им. Интересна оригиналност е, че през 2022 година самодейността ще бъде отдадена на климатичните промени, които към този момент оказват съществено въздействие върху екосистемите на планетата.

" Тази година взехме решение да посветим " Дърво с корен ” точно на климатичните промени, защото желанието ни е да насочим прожекторите към един от форсмажорните проблеми, пред които човечеството е изправено. Случващото се сега - рекордни температури в цяла Европа, засушавания, всеобщи пожари - въздейства директно на дърветата, а оттова - на всяка наранена екосистема, което неизбежно оказва резултат върху живота ни ”, споделя Любомира Колчева, шеф на фондация " ЕкоОбщност ” и уредник на състезанието " Дърво с корен ”.

" Дърво с корен ”, който през годините се утвърди като една от обичаните начинания на хората, които обичат и имат отношение към дърветата, и тази година ще провокира участниците да показват неповторими дървета и техните забавни истории в две съществени категории. Всички изпратени оферти ще вземат участие в основната категория " Дърво с корен ”.

Категория " Вековните дървета приказват " пък ще събере впечатляващи вековни дървесни типове, свързани с исторически събития, значими персони или локални предания. Дървета, които са се трансформирали в знак и страж на обещано обитаемо място, станали са значима част от делника и празниците на локалната общественост, нечий жанр или обособен човек и заслужават самопризнание.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР